Szwedzkie klopsiki

szwedzkie klopsiki ikeaMój syn orzekł, że to najlepsze klopsiki, jakie jadł. Lepsze od tych z popularnego sklepu i tych które jedliśmy, zwiedzając wrocławskie zoo. I ja mu wierzę! Sam sobie ten obiad wymyślił. Mnie pozostało sprostać wyzwaniu. Taki kulinarny challenge ;) Na pewno będziemy wielokrotnie wracać do tego dania, bo jest równie dobre jak Maćka klopsiki w sosie pieczarkowym. Z podanych proporcji wyszło mi 50 klopsików wielkości mniej więcej orzecha włoskiego.

Składniki:
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 300 g mięsa mielonego wołowego
  • 100 g boczku wędzonego 
  • 1 cebula
  • 1 bułka
  • 2 jajka
  • ok. 1 szkl. mleka
  • 1/2 l bulionu wołowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli (lub 2 łyżeczki, jeśli lubicie bardziej dosolone dania)
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka pasty paprykowej
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 3 łyżki mąki
  • olej
Wykonanie:
  • Bułkę namoczyć w mleku.
  • Na głębokiej patelni rozpuścić łyżkę masła, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Zdjąć cebulę.
  • Na tej samej patelni podsmażyć boczek.
  • Boczek, cebulę, bułkę (bez odciskania mleka) zmielić razem z mięsem w maszynce. Jeżeli używamy gotowego mięsa mielonego to zmielić tylko boczek, cebulę, bułkę i dodać do tego mięso.
  • Następnie dodać sól, ziele angielskie, cukier, gałkę muszkatołową, pieprz i jajka. Wyrobić na jednolitą masę.
  • Ciągle na tej samej patelni (tzn. nie umytej z podsmażania cebuli i boczku) na oleju smażyć partiami klopsiki. Najlepiej formować je dłońmi zwilżonymi ciepłą wodą. Nie smażyć jednocześnie zbyt wielu klopsów. Chodzi o to, aby się nie dusiły tylko właśnie smażyły. Pomiędzy kolejnymi partiami klopsów można dolewać oleju.
  • Po usmażeniu wszystkich klopsów zlać ewentualny nadmiar oleju i na tej samej patelni rozpuścić łyżkę masła (u mnie nie było zbyt dużo tłuszczu, więc go nie zlewałam w ogóle). Do tłuszczu dodać 3 łyżki mąki i smażyć przez chwilę, mieszając cały czas. Do zasmażki wlać bulion wołowy, wymieszać i poczekać aż zgęstnieje. Następnie dodać pastę paprykową i śmietankę.
  • Do sosu przełożyć wszystkie klopsy, delikatnie wymieszać i dusić pod przykryciem około 15 minut.
  • Podawać z pieczonymi ziemniakami, frytkami, ziemniaczanym puree czy ryżem. Tak jak lubicie.

Komentarze