"Flaczki" z boczniaków

Zabawa formą i nazwami to wielka zaleta kuchni. Wprowadza urozmaicenie, odkrywa nowe smaki. Wegetarianizm czy weganizm dostarcza nam wielu takich zamienników, jak choćby "smalec" z fasoli. Zupa grzybowa z boczniaków przez swój wygląd oraz zestaw użytych przypraw upodabnia się do "flaczków". Jest to jednak całkiem inna zupa. Zresztą bardzo dobra. Polecam.

Składniki:
  • 500 g boczniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka pasty paprykowej
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 łyżeczki majeranku
  • ok. 1 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Marchew i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
  • W garnku rozgrzać oliwę. Podsmażyć cebulę razem z przyprawami (słodka papryka, pasta paprykowa, majeranek, imbir, gałka muszkatołowa). Następnie dodać czosnek i starte warzywa. Podsmażać jeszcze przez chwilę.
  • Dodać umyte oraz pokrojone w paseczki boczniaki. Całość zalać bulionem (w takiej ilości, aby lekko przykrywał warzywa). Gotować pod przykryciem do miękkości grzybów.
  • Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą.
  • Podawać z natką pietruszki.

Komentarze