Muffinki marchewkowe.
Jakiś czas temu Maciej wymyślił takie hasło tygodnia: "deser z warzywa". Przygotowałam wtedy dwie wersje muffinek, ze szpinakiem oraz z marchewką. Były to jeszcze czasy sprzed bloga, dlatego postanowiłam ponownie upiec babeczki z marchewką i podzielić się z Wami przepisem. Mam nadzieję, że nie łamię zasad naszej zabawy ;). Marchewka przecież zalicza się do warzyw zimowych :) Muffinki są bardzo dobre, ciasto jest wilgotne, a krem waniliowy delikatny, świetnie dopełnia całość. Można upiec na święta zamiast albo obok piernika. Dzieciom frajdę sprawi dekorowanie babeczek.
Składniki na ciasto:
Składniki na krem:
Wykonanie:
Składniki na ciasto:
- 2 duże marchewki (starte)
- 1 szkl. mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 szkl. cukru
- 1/3 szkl. oleju słonecznikowego
- 75 g drobno posiekanych orzechów (dałam ziemne, mogą być włoskie lub inne)
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 200 g śmietany kremówki (30 %)
- 150 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- laska wanilii
Wykonanie:
- Ubić mikserem całe jajka, pod koniec ubijania dodać cukier i olej.
- Do masy jajecznej dodać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika. Wymieszać.
- Marchewkę zetrzeć na tarce, połączyć z ciastem, dodać orzechy. Wymieszać.
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, ciasto nakładać do 3/4 wysokości papilotki.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C, piec ok. 30 minut, aż się zrumienią.
- Krem do dekoracji: ubić śmietankę, pod koniec ubijania dodać cukier puder, ziarna z laski wanilii, mascarpone. Wymieszać.
- Gotowe i wystudzone muffinki dekorować kremem, cukrowymi ozdobami, czekoladą itp.
Pyszności, dziś skosztowałem u samej autorki ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń