Krem z suszonych borowików.
Barszcz? Grzybowa? Inna (jaka)? Odwieczne pytanie. Odwieczny spór gustów. Ja tym razem wybieram grzybową. A gdybym miał wybrać jakąś inną, to taką z owocowego suszu z domowymi kluskami. Ktoś zna? Lubi? Grzybową zna i lubi na pewno większe grono, a jeśli ma to być wersja wigilijna tej pysznej zupy, to oczywiście grzybami muszą być prawdziwki! Borowiki szlachetne. Ich aromat jest zniewalający, prawda? W mojej wersji istotnym dodatkiem (wieńczącym dzieło) są włoskie orzechy. Uważam, że ich charakterystyczny, nieco wytrawny, smak świetnie harmonizuje ze szlachetnymi grzybami. Wypróbujcie.
Składniki:
Składniki:
- 40 g suszonych prawdziwków
- 1 cebula
- 1 mały ziemniak
- mały kawałek selera (1/3 ziemniaka)
- 2 litry lekkiego bulionu warzywnego
- 8 ziarenek pieprzu
- 2 ziarenka jałowca
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 100 ml śmietanki lub kwaśnej śmietany.
- garść orzechów włoskich
- masło
- oliwa
- sól
- makaron łazanki
- natka pietruszki
Wykonanie:
- Grzyby przepłukać i zalać wrzątkiem. Pozostawić na 1/2 godziny.
- Cebulę posiekać, oprószyć solą i zeszklić w garnku na maśle z oliwą.
- Dodać ziemniaka i selera pokrojone w kostkę.
- Grzyby odsączyć (płyn zachować), posiekać i dodać do smażenia wraz z połową utłuczonych w moździerzu przypraw.
- Smażyć około 10 minut.
- Dodać wodę od grzybów i bulion. Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw i grzybów - około 45 minut.
- Zmiksować blenderem wraz ze śmietaną lub śmietanką.
- Orzechy połamać i podsmażyć kilka minut na maśle.
- Zupę podawać z makaronem łazanki, z orzechami, posiekaną natką i oprószoną pozostałą częścią świeżo utłuczonych przypraw.
Krem wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuń