Krem z suszonych borowików.

wigilijna zupa grzybowa
Barszcz? Grzybowa? Inna (jaka)? Odwieczne pytanie. Odwieczny spór gustów. Ja tym razem wybieram grzybową. A gdybym miał wybrać jakąś inną, to taką z owocowego suszu z domowymi kluskami. Ktoś zna? Lubi? Grzybową zna i lubi na pewno większe grono, a jeśli ma to być wersja wigilijna tej pysznej zupy, to oczywiście grzybami muszą być prawdziwki! Borowiki szlachetne. Ich aromat jest zniewalający, prawda? W mojej wersji istotnym dodatkiem (wieńczącym dzieło) są włoskie orzechy. Uważam, że ich charakterystyczny, nieco wytrawny, smak świetnie harmonizuje ze szlachetnymi grzybami. Wypróbujcie.



Składniki:


  • 40 g suszonych prawdziwków
  • 1 cebula
  • 1 mały ziemniak
  • mały kawałek selera (1/3 ziemniaka)
  • 2 litry lekkiego bulionu warzywnego
  • 8 ziarenek pieprzu
  • 2 ziarenka jałowca
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 100 ml śmietanki lub kwaśnej śmietany.
  • garść orzechów włoskich
  • masło
  • oliwa
  • sól
  • makaron łazanki
  • natka pietruszki

Wykonanie:

  • Grzyby przepłukać i zalać wrzątkiem. Pozostawić na 1/2 godziny.
  • Cebulę posiekać, oprószyć solą i zeszklić w garnku na maśle z oliwą.
  • Dodać ziemniaka i selera pokrojone w kostkę.
  • Grzyby odsączyć (płyn zachować), posiekać i dodać do smażenia wraz z połową utłuczonych w moździerzu przypraw.
  • Smażyć około 10 minut.
  • Dodać wodę od grzybów i bulion. Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw i grzybów - około 45 minut.
  • Zmiksować blenderem wraz ze śmietaną lub śmietanką.
  • Orzechy połamać i podsmażyć kilka minut na maśle.
  • Zupę podawać z makaronem łazanki, z orzechami, posiekaną natką i oprószoną pozostałą częścią świeżo utłuczonych przypraw.

Komentarze

Prześlij komentarz