Pasztet z czarnej fasoli.
Wegetarianin też człowiek i ma prawo do czegoś dobrego na święta (i na co dzień chyba też). Czegoś, co będzie idealnie pasować do tych wszystkich chrzanów, ćwikieł, żurawin i domowych musztard (jeśli kto zrobi). A jeżeli nawet, z jakiegoś niepojętego powodu, zabrakłoby tych pysznych sosów, to marynowanych grzybków i ogórków nie zabraknie na pewno. Ach, jakież to wymarzone połączenie z pasztetem! Z fasolowym też - jak najbardziej. Ta wegetariańska wersja smakołyku, nie dość, że jest zwyczajnie pyszna, to dostarcza całkiem sporą ilość cennego białka. Do tego również błonnik, cynk, potas, fosfor i wapń - może niewegetarianie też się skuszą? :)
Składniki:
Składniki:
- 1 szklanka czarnej fasoli
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 2 marchewki
- 1/4 korzenia selera
- 3 łyżki kaszki manny
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 2 jajka
- oliwa
- sól i pieprz
- garść suszonej żurawiny
Wykonanie:
- Fasolę namoczyć przez 12 godzin, a następnie zmienić wodę i gotować na małym ogniu do miękkości (około 2 godzin). Odcedzić i przenieść do dużej miski.
- Cebulę zeszklić na około 3 łyżkach oliwy. Dodać posiekany czosnek, startą marchewkę i seler i dusić mieszając około 10 minut. Przenieść do miski z fasolą.
- Dodać majeranek, rozmaryn, gałkę, kaszę oraz sól i pieprz do smaku.
- Dodać jajka i całość zmiksować dokładnie w blenderze lub ręcznym mikserem.
- Foremkę keksową (najlepiej silikonową) wysmarować oliwą i ułożyć w niej połowę masy fasolowej. Posypać żurawiną i wyłożyć drugą część masy. Żurawinę można też wymieszać równomiernie z resztą zmiksowanych składników.
- Piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu.
Komentarze
Prześlij komentarz