Chicken pot pie. Potrawka z kurczaka.
Moim ostatnim daniem z kokilek jest chicken pot pie. Podchodziłam do niego z małą rezerwą, spodziewając się nijakości w smaku. Na szczęście nie miałam racji. Mięso z dodatkiem warzyw i aromatycznych przypraw, zapiekane pod kruchym, maślanym ciastem zaskoczyło moje kubki smakowe. Zdecydowanie na plus. Po przebiciu widelcem wierzchu, uderza nas bardzo przyjemny zapach, a maczanie ciasta w sosie to wartość dodatkowa :) Polecam.
Składniki:
Ciasto:
Składniki:
Ciasto:
- 100 g zimnego masła
- 140 g mąki pszennej
- 2 łyżki kwaśnej śmietany (np. 18%)
- szczypta soli
Nadzienie:
- 200 g filetu z piersi kurczaka
- 1/2 l bulionu
- 200 g marchewki z groszkiem (u mnie mrożone)
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szkl słodkiej śmietanki (18%)
- 2 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki tymianku
- masło (do smażenia)
- sól
- pieprz
- jajko (roztrzepane do posmarowania brzegów oraz wierzchu ciasta)
Wykonanie:
- Składniki na ciasto zagnieść, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny (lub dłużej).
- Filet z piersi kurczaka ugotować w bulionie, a następnie wystudzić nie wyciągając z bulionu.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażać przez kilka minut na maśle. Dodać posiekany drobno czosnek oraz marchew z groszkiem (nie trzeba wcześniej rozmrażać). Smażyć kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
- Następnie do warzyw dosypać mąkę, wymieszać, wlać szklankę bulionu (w którym gotowało się mięso), słodką śmietankę, wymieszać i dusić aż nadmiar płynu odparuje.
- Na koniec dodać pokrojone w kostkę mięso, doprawić tymiankiem, pieprzem oraz ewentualnie solą. Wymieszać.
- Nadzienie podzielić na 4 kokilki.
- Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na kształt koła o średnicy nieco większej niż naczynie do zapiekania. Brzeg ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Każdy krążek nałożyć na wierzch kokilki, brzegi dociskając do zewnętrznych ścianek naczynia.
- Wierzch ciasta posmarować jajkiem i ostrym nożem zrobić na środku otwór.
- Piec w temperaturze 200°C przez ok. 20-25 minut (do zrumienienia ciasta).
Komentarze
Prześlij komentarz