Curry z soczewicy i szpinaku z jajkami.

curry z soczewicy i szpinaku
Zasoby internetowe aż pękają w szwach od ilości przepisów na curry. Postanowiłam wypróbować jeden z nich, bo zaintrygowały mnie jajka gotowane na twardo, a następnie smażone w całości na patelni z dodatkiem przypraw. Muszę przyznać, że efekt zaskoczył mnie pozytywnie. Maciek pisał o pochodzeniu curry, o szacunku do jego indyjskich źródeł. I zgadzam się z nim całkowicie. Jednak muszę przyznać, że z tą indyjskością mam trochę problem. W wielu przepisach występuje bowiem bardzo podobny zestaw przypraw, który niesamowicie definiuje smak i sprawia, że wiele dań ma podobny charakter. Zwłaszcza te wegetariańskie. Pewnie jestem niesprawiedliwa w tych osądach i żeby się nieco zrehabilitować podaję namiary na miejsce, gdzie można zjeść smacznie i w klimacie indyjskim. Zajrzyjcie tu.

Składniki:

  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 4 ząbki czosnku
  • ok. 1 cm świeżego imbiru
  • papryczka chilli
  • 1 łyżeczka garam masali
  • świeża kolendra
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 6 jajek
  • olej
  • woda
  • dodatkowo do przygotowania jajek: 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Wykonanie:

  • Cebulę pokroić w kostkę.
  • Do garnka włożyć cebulę, soczewicę, pomidory z puszki, sól  i dolać szklankę wody. Gotować pod przykryciem 20 minut.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać kurkumę, kmin, kolendrę. Smażyć minutę na małym ogniu, pilnować aby się nie przypaliło. Następnie dodać pokrojony drobno imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chilli. Smażyć kilka minut. Przyprawy dodać do garnka z soczewicą i warzywami. Dodać garam masalę, wlać szklankę wody i gotować przez 15 minut.
  • Pod koniec gotowania dodać szpinak i posiekana świeżą kolendrę.
  • Jajka ugotować na twardo, wystudzić. Obrać ze skorupek.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać po 1/2 łyżeczki kurkumy i papryki. Smażyć jajka w całości, obracając na każdą stronę, aby równomiernie pokryły się przyprawami.
  • Curry podawać z jajkami.

Komentarze