Croissanty w kokilkach.

pudding chlebowy z croissantów z orzechami
Mówię Wam: jakie to dobre!
Jakie to proste! Dobre, bo proste? Też. Trochę francuskie i trochę amerykańskie. Ni to chlebowy pudding, ni francuski tost. A właściwie jedno i drugie razem. Nieskomplikowany, delikatny smak. Długo myślałem nad wyrazistymi dodatkami przełamującymi tę delikatność, ale w końcu postanowiłem ograniczyć się do składników, które nie będą wychodzić przed szereg. Żadnej dominacji. Czy słusznie? Moim zdaniem zdecydowanie tak! Oceńcie sami.



Składniki (na 4 kokilki 10 cm):


  • 3 croissanty                                                  
  • 4 łyżki masła (2+2)
  • 1 szklanka mleka
  • 80 ml słodkiej śmietanki
  • 3 jajka
  • 2 łyżki syropu klonowego (lub z agawy)
  • 5 łyżek brązowego cukru (1+5)
  • 6 łyżek posiekanych orzechów nerkowca (lub mieszanych)
  • szczypta cynamonu                           

Wykonanie:

  • Croissanty pociąć na kromeczki i ułożyć ciasno w kokilkach. Pomiędzy nimi umieścić płatki masła (2 łyżki).
  • Mleko, śmietankę, jajka, syrop klonowy i 1 łyżkę cukru bardzo dokładnie wymieszać. Zalać płynem croissanty w kokilkach i odstawić na 10 minut.
  • Do 4 łyżek cukru dodać posiekane orzechy i szczyptę cynamonu. 

    Wymieszać dokładnie z 2 łyżkami roztopionego masła.
  • Masę ułożyć na wierzchach croissantów.
  • Kokilki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i zapiekać około 35 minut - do związania masy jajecznej (custardu) i chrupkości wierzchów.
  • Podawać po przestudzeniu.

Komentarze

Prześlij komentarz