Zielone curry z tofu.

curry z tofu brokułem groszkiem i szpinakiem
Zapraszam na danie, które przygotowałem dla siebie samego na szybko, obok głównego dania obiadowego dla niewegetariańskiej rodziny i które z trudem przed nią obroniłem. ;) Zielone curry z tofu. Zielone od brokuła, groszku i szpinaku. Lekko pikantne od zielonego jalapeno. Zdecydowanie pyszne! Jeżeli zamiast podanych w przepisie suszonych papryczek i przyprawy curry zastosujemy łyżeczkę (lub dwie) zielonej pasty curry, to koloru wiosny (i czakry serca) jeszcze przybędzie, a przy okazji wyraźnie wzrośnie pikantność dania. Jak tam uważacie - ja następnym razem spróbuję, bo na pewno będzie niejeden następny raz!

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 opakowanie tofu naturalnego
  • 1 mały brokuł
  • 1 szklanka zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 2-3 garście młodego szpinaku
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki suszonego jalapeno (lub chili)
  • sok z 1/2 limonki (lub cytryny)
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki oleju (np. kokosowego)
  • sól

Wykonanie:

  • Cebulę drobno posiekać, oprószyć solą i podsmażyć na oleju do miękkości.
  • Dodać curry oraz pokrojone w kostkę tofu. Wymieszać i smażyć jeszcze 5 minut.
  • Dodać brokuła podzielonego na różyczki, groszek oraz wszystkie pozostałe składniki oprócz szpinaku. Patelnię (lub rondel) przykryć i dusić całość na małym ogniu, aż brokuły zmiękną, ale pozostaną jędrne.
  • Spróbować sosu i ewentualnie dodać soli lub innych przypraw do smaku.
  • Na koniec dodać szpinak i wymieszać.
  • Podawać z ryżem.

Komentarze

Prześlij komentarz