Tartaletki z gruszkami i orzechami.
Maciek miał sporo racji pisząc, że moje myśli, związane z nowym hasłem, krążyły wokół rzeczy słodkich. No cóż, taka już ze mnie słodka dziewczyna ;) Zatem, żeby potwierdzić tę tezę, przygotowałam gruszkową tartę z orzechami włoskimi w wersji mini. Przy okazji wykorzystałam zapas kruchego ciasta, czekający na swój moment w zamrażarce. Było go za mało na pełnowymiarową tartę, ale w sam raz na deser dla czterech osób. Takie tartaletki możecie przygotować w dowolnym małym naczyniu, także w kokilkach. Połączenie gruszek i orzechów włoskich sprawdza się zawsze. Idealnie do nich pasuje także ser pleśniowy. Ale wtedy nie byłoby już na słodko ;)
Składniki:
Ciasto: (najlepiej wykorzystać zapas mrożonego ciasta, przepis poniżej uwzględnia proporcje dla pełnowymiarowego naczynia na tartę)
Wykonanie:
Nadzienie:
Składniki:
Ciasto: (najlepiej wykorzystać zapas mrożonego ciasta, przepis poniżej uwzględnia proporcje dla pełnowymiarowego naczynia na tartę)
- 225 g mąki pszennej krupczatki
- 150 g masła
- 75 g drobnego cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki zimnej wody
Wykonanie:
- Składniki na ciasto szybko zagnieść. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na godzinę.
- Podzielić ciasto na tyle części, ile mamy kokilek. Rozwałkować na krążki i umieścić w natłuszczonych masłem foremkach.
- Jeżeli mamy ciasto mrożone to należy zetrzeć je na tarce i przełożyć do kokilek, dociskając palcami do dna oraz boków naczynia.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C i podpiekać ok. 8 minut.
- 4 gruszki
- cukier waniliowy (z prawdziwą wanilią)
- 3-4 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki wody
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- garść włoskich orzechów
Wykonanie:
- Składniki na ciasto zagnieść, a następnie chłodzić w lodówce przez godzinę.
- Gruszki obrać i pokroić na mniejsze kawałki (kostkę, plastry). Dodać sok z cytryny i wymieszać.
- Na patelni rozpuścić masło, dodać wodę i cukier. Lekko podgrzewać, aby cukier się rozpuścił. Następnie dodać gruszki wraz z sokiem i smażyć do momentu aż owoce lekko zaczną się rozpadać.
- Skrobię ziemniaczaną rozpuścić w kilku łyżkach wody, następnie dodać do gorących owoców i wymieszać. Powstanie gęste gruszkowe nadzienie.
- Orzechy posiekać, dodać do nadzienia gruszkowego i wymieszać.
- Nadzienie przełożyć do kokilek z podpieczonym ciastem. Na wierzch zetrzeć na tarce mrożone ciasto kruche (lub poukładać kawałki świeżego ciasta, np. formując kratkę).
- Ponownie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec przez ok. 15-20 minut, aż wierzch się zrumieni.
ale poyszności :)
OdpowiedzUsuń