Brownie z solonymi orzeszkami.

brownie z orzechami,
Jeśli brać się w garść to tylko w dobrym towarzystwie (mowa oczywiście o Maćku, no i czekoladzie ;)). Brownie to pyszne, wilgotne ciasto czekoladowe. To wszyscy wiemy. Doskonale sprawdza się w przypadku niezapowiedzianej wizyty gości. Jeśli tylko mamy w zapasie kostkę masła i dwie tabliczki czekolady to w czterdzieści minut możemy wyczarować znakomity deser. Nawet bez orzechów. A jeśli chodzi o wiosnę to zapraszam ją do mojej kuchni, do mojej codzienności. Niech w końcu będzie radośnie! :)

Składniki:

  • 200 g masła
  • 200 g czekolady deserowej
  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 100 g solonych orzeszków ziemnych
Wykonanie:

  • Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej. Przestudzić.
  • Jajka i cukier umieścić w misce i miksować do uzyskania puszystej, gęstej masy.
  • Do masy jajecznej cienką strużką wlewać czekoladę, cały czas miksując.
  • Następnie dodawać partiami mąkę, cały czas miksując.
  • Orzechy posiekać i dodać do ciasta.
  • Masę przelać do tortownicy o średnicy 22 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 20 min. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, ciasto będzie wilgotne, ale nie powinno być płynne.



Komentarze