Brownie z solonymi orzeszkami.
Jeśli brać się w garść to tylko w dobrym towarzystwie (mowa oczywiście o Maćku, no i czekoladzie ;)). Brownie to pyszne, wilgotne ciasto czekoladowe. To wszyscy wiemy. Doskonale sprawdza się w przypadku niezapowiedzianej wizyty gości. Jeśli tylko mamy w zapasie kostkę masła i dwie tabliczki czekolady to w czterdzieści minut możemy wyczarować znakomity deser. Nawet bez orzechów. A jeśli chodzi o wiosnę to zapraszam ją do mojej kuchni, do mojej codzienności. Niech w końcu będzie radośnie! :)
Składniki:
Składniki:
- 200 g masła
- 200 g czekolady deserowej
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki pszennej
- 100 g solonych orzeszków ziemnych
Wykonanie:
- Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej. Przestudzić.
- Jajka i cukier umieścić w misce i miksować do uzyskania puszystej, gęstej masy.
- Do masy jajecznej cienką strużką wlewać czekoladę, cały czas miksując.
- Następnie dodawać partiami mąkę, cały czas miksując.
- Orzechy posiekać i dodać do ciasta.
- Masę przelać do tortownicy o średnicy 22 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 20 min. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, ciasto będzie wilgotne, ale nie powinno być płynne.
Komentarze
Prześlij komentarz