Wiosenne smoothie.

smoothie z sałatą rzymską
Wiosna to wyczekiwana z utęsknieniem zieleń. Nowa, świeża i radosna. A cóż bardziej zielonego w naszej diecie niż sałata? Ale sałata w napoju? Nawet jeśli nazwiemy go po angielsku? Otóż sałata rzymska sprawdza się świetnie. Jędrna i krucha, ma przy tym neutralny smak, który doskonale łączy się z wieloma innymi składnikami. Właściwie chyba ze wszystkimi, o jakich mogę pomyśleć. W niezauważalny sposób oddaje do naszego koktajlu mnóstwo prozdrowotnych korzyści - witaminy A, B i K, wapń, żelazo, miedź, magnez, mangan, potas i cynk (sam jestem zdziwiony). W sposób z kolei bardzo zauważalny daje napojowi piękną zieleń (chlorofil!), Żeby cieszyć się nią (i resztą wartości) należy pić to lekkie i orzeźwiające smoothie natychmiast po przyrządzeniu.



Składniki:


  • 1 litr wody (mineralnej niegazowanej)     
  • 3 jabłka
  • 1/4 zielonego melona
  • 1 główka małej sałaty rzymskiej
  • sok z 2 cytryn
  • 4-5 łyżek miodu

Wykonanie:

  • Jabłka i melona obrać i pokroić na kawałki. 
  • Sałatę również pokroić na kawałki (około 3 - 4 cm).
  • Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować raz lub dwa.
  • Rozlać do szklanek i pić natychmiast.

Komentarze