Wiosenne smoothie.
Wiosna to wyczekiwana z utęsknieniem zieleń. Nowa, świeża i radosna. A cóż bardziej zielonego w naszej diecie niż sałata? Ale sałata w napoju? Nawet jeśli nazwiemy go po angielsku? Otóż sałata rzymska sprawdza się świetnie. Jędrna i krucha, ma przy tym neutralny smak, który doskonale łączy się z wieloma innymi składnikami. Właściwie chyba ze wszystkimi, o jakich mogę pomyśleć. W niezauważalny sposób oddaje do naszego koktajlu mnóstwo prozdrowotnych korzyści - witaminy A, B i K, wapń, żelazo, miedź, magnez, mangan, potas i cynk (sam jestem zdziwiony). W sposób z kolei bardzo zauważalny daje napojowi piękną zieleń (chlorofil!), Żeby cieszyć się nią (i resztą wartości) należy pić to lekkie i orzeźwiające smoothie natychmiast po przyrządzeniu.
Składniki:
Składniki:
- 1 litr wody (mineralnej niegazowanej)
- 3 jabłka
- 1/4 zielonego melona
- 1 główka małej sałaty rzymskiej
- sok z 2 cytryn
- 4-5 łyżek miodu
Wykonanie:
- Jabłka i melona obrać i pokroić na kawałki.
- Sałatę również pokroić na kawałki (około 3 - 4 cm).
- Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować raz lub dwa.
- Rozlać do szklanek i pić natychmiast.
Komentarze
Prześlij komentarz