Omlet ze szpinakiem i fetą.

omlet ze szpinakiem,
Wiosna już nie tylko na talerzu, ale też (co ważniejsze) za oknem. Chce się żyć! Zebrało mi się na skojarzeniową kumulację. Zielony (w tej roli szpinak) to zdecydowanie kolor wiosny. A jajko? To nowe życie (pozostając jeszcze w klimacie ostatnich świąt), z którym żadna inna pora roku nie kojarzy się tak bardzo jak wiosna. Reasumując, mam nadzieję Maćku, że udało mi się przygotować danie, które spełnia kryteria hasła-zadania. A że przy okazji (i całkiem niechcący) udało mi się przygotować smaczny posiłek to taki bonus, który cieszy ;)

Składniki:
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 100 g świeżego szpinaku
  • feta
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła
  • pomidorki (opcjonalnie)
Wykonanie:
  • Szpinak umyć, podsmażyć na maśle do momentu aż "zwiędnie".
  • W miseczce wymieszać jajka z mlekiem, doprawić solą i pieprzem.
  • Na drugiej patelni rozpuścić łyżkę masła, wlać jajka i smażyć aż zaczną się ścinać.
  • Pod koniec smażenia rozłożyć równomiernie podsmażony szpinak. 
  • Zsunąć z patelni, pokruszyć fetę i udekorować połówkami pomidorków.

Komentarze

Prześlij komentarz