Tarta groszkowa.

tarta wiosenna
Czym różni się wiosenna radosna tarta od tej zimowej sycącej, albo letniej - lekkiej i aromatycznej? Porą przyrządzenia? Na pewno. Składnikami? Trochę. Zielonością? Może się zdarzyć. Entuzjazmem kucharza, który ją przygotował? O, to jest chyba ten kierunek. Zdecydowanie. Wiosenny kucharz wszystko robi wiosennie! Coś tam niby wie o gotowaniu, ale wciąż (znowu) trochę zielono mu w głowie. ;)

Składniki:


  • ciasto kruche (np. z tego przepisu lub gotowe)
  • 1 por
  • 1 szklanka zielonego groszku (świeży lub mrożony)
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 4 jajka (3 surowe i 1 na twardo)
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki
  • 1 szklanka startego sera
  • sól
  • oliwa do smażenia i natłuszczenia formy

Wykonanie:

  • Pora pokroić w cienkie plasterki, lekko oprószyć solą i podsmażyć do miękkości na oliwie.
  • Formę natłuścić oliwą i wyłożyć na nią ciasto. Podpiec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wyjąć.
  • Nałożyć na ciasto podsmażonego pora i zalać jajkami wymieszanymi ze śmietanką i solą do smaku.
  • Posypać równomiernie startym serem, a następnie groszkiem, wgniatając go delikatnie w masę serowo-jajeczną. Posypać tymiankiem.
  • Jajko ugotowane na twardo pokroić wzdłuż na plastry i umieścić je pomiędzy groszkiem.
  • Piec około 35 - 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Komentarze