niedziela, 24 kwietnia 2016

Klopsiki w sosie pieczarkowym.

Słowo się rzekło (w haśle tygodnia) - klopsiki na stole! A może pulpeciki? Jak je nazywacie? Z klopsikami można mieć skojarzenia barowe, szkolno-stołówkowe, albo mamino-domowe ;) Są swojskie i takie codzienne. Po prostu są dobre! Ten konkretny sposób przyrządzenia pulpetów był dla mnie nowością. Zawsze gotowałem je w bulionie, który zamieniałem potem w sos, tym razem jednak zacząłem od usmażenia ich na patelni. Sos - dosyć gęsty - dodaje się do nich w końcowym etapie. Pulpeciki wyszły jędrne i soczyste, a sos mocno pieczarkowy i pachnący papryką. Pyszne! :)

Składniki:

pulpety w sosie pieczarkowym, klopsiki z pieczarkami
Klopsiki:
  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 1 średnia cebula - posiekana
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka maślanki (lub kefiru)
  • 1 łyżeczka mielonej papryki 
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
Sos:
  • 150 g małych pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 2 łyżki masła
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 50 ml białego wina
  • 70 ml śmietany kremówki
  • 120 ml bulionu
  • 1 łyżka łagodnej pasty paprykowej 
  • sól i pieprz
Wykonanie:
  • Składniki na klopsiki wymieszać w misce dłońmi i uformować kuleczki o średnicy 2 - 2,5 cm.
  • Podgrzać na dużej patelni olej (do średniej temperatury) i wrzucić klopsiki. Smażyć do lekkiego zrumienienia ze wszystkich stron.
  • Zdjąć pulpety z patelni i odłożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
  • Wylać olej z patelni i włożyć na nią masło. Podsmażyć pieczarki do lekkiego zrumienienia (około 5 minut).
  • Posypać pieczarki mąką i wymieszać. Dodać wino, śmietankę, pastę paprykową i bulion. 
  • Gotować około 10 minut do lekkiego zgęstnienia sosu. Jeśli stanie się zbyt gęsty - dodać więcej bulionu lub śmietanki.
  • Włożyć klopsiki na patelnię i obtoczyć w sosie. Gotować jeszcze kilka minut.
  • Podawać na ziemniaczanym puree, przybrane pietruszką lub koperkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz