Kiszona kapusta z rodzynkami.

kapusta duszona z rodzynkami
Kapusta kiszona duszona z rodzynkami to kolejny przepis przyniesiony od mamy. Nie jest to jednak dodatek, który pamiętałbym z rodzinnych obiadów. To raczej nowość. Eksperyment. A ponieważ jestem wielkim zwolennikiem łączenia kwaśnego ze słodkim, uznałem go za niezwykle udany. To naprawdę bardzo fajne małe danie z nieskomplikowaną listą składników. Kapusta w różnych postaciach jest w ogóle bardzo wdzięcznym elementem tradycyjnego obiadu. W przypadku tej kiszonej, ważną sprawą jest jej jakość - postarajcie się znaleźć taką prawdziwą, naturalną!

PS Kurkuma jest moim samowolnym uzupełnieniem maminego przepisu. ;)



Składniki:


  • 300 g kiszonej kapusty dobrej jakości
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • garść rodzynek
  • szczypta kurkumy
  • oliwa
  • sól
  • 1 listek laurowy
  • kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego

Wykonanie:

  • Cebulę posiekać i podsmażyć do miękkości na oliwie.
  • Dodać czosnek roztarty z solą i kurkumę. Smażyć kolejne 2 minuty.
  • Dodać posiekaną kapustę (nie płukać), listek laurowy, pieprz i ziele. Podlać niewielką ilością wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut.
  • Dodać rodzynki, wymieszać i dusić jeszcze 10 - 15 minut,

Komentarze