Surówka z pora i jabłka.

surówka z pora z majonezem
Surówka z pora i jabłka jest idealnym uzupełnieniem wielu domowych obiadów. Słodycz jabłka przełamuje ostrość pora, którą dodatkowo łagodziłam blanszowaniem. Można oczywiście pominąć ten etap, majonez zastąpić jogurtem. Zależy od indywidualnych upodobań. Tak się przypadkiem złożyło, że temat surówkowy krążył wokół przepisów naszych mam. Dlatego na koniec dodam, że moja mama ugniatała w dłoniach lekko osolone warzywo, aż zmiękło. Tak też jest pysznie.

Składniki:

  • 1 por
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • cukier
Wykonanie:

  • Pora przeciąć wzdłuż, oczyścić i pokroić w cienkie paski. Następnie zalać wrzątkiem, moczyć przez 30 sekund, potem przepłukać pod zimną wodą i odcedzić.
  • Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny.
  • Jabłko i por umieścić w misce, dodać majonez, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dokładnie wymieszać.

Komentarze