Pieczarki duszone.

duszone pieczarki z rozmarynem czosnkiem i pietruszką
Myślę, że ta moja dzisiejsza propozycja idealnie wypełnia definicję dodatku obiadowego. Oczywiście, niejako w bonusie, także poza nią wykracza, ale pozostając przy głównym posiłku dania - tak, to jest właśnie dodatek. Wyobraźcie sobie, ile zyskuje zwykły schabowy, kiedy znajdą się na nim takie duszone pieczarki? A pieczona pierś z kurczaka? Plaster karkówki z grilla? Że o kotlecie z tofu lub sera nie wspomnę? Bardzo zyskują! A jak niewielkim kosztem. Naprawdę - prościzna! ;)

Składniki:


  • 250 g pieczarek mini
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:

  • Pieczarki oczyścić papierowym ręcznikiem i odciąć im końcówki nóżek.
  • Wrzucić na rozgrzane masło z oliwą. Dodać 1/4 łyżeczki soli, pieprz i rozmaryn. Dusić na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut.
  • Czosnek posiekać i rozetrzeć z 1/4 łyżeczki soli na gładką pastę. Dodać do pieczarek, wymieszać i smażyć jeszcze 3 minuty.
  • Na koniec wymieszać z posiekaną natką.

Komentarze

  1. Uwielbiam pieczarki we wszelkiej postaci. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo hobbickie podejście, ze pozwolę sobie na literackie skojarzenie. ;)

      Usuń

Prześlij komentarz