Zupa z pieczonej marchwi.

zupa z pieczonej marchewki
Pieczenie warzyw sprawia, że nabierają one nowego, zdawałoby się pełniejszego smaku. Użycie ich potem do przygotowania zupy to naprawdę dobry pomysł. Dlaczego z marchewki? Bo ta u mnie zawsze w nadwyżce ;) Smak podkręciłam jeszcze czosnkiem i imbirem. Aromat tego pierwszego był wyraźnie wyczuwalny, jednak nie zdominował całości. Jak dla mnie w sam raz, można oczywiście zmniejszyć jego ilość.

Składniki:

  • 4 duże marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 2 cm kawałek imbiru
  • 3 szkl. bulionu warzywnego
  • 2 szalotki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • cukier
  • oliwa

Wykonanie:

  • Marchew obrać, przekroić wzdłuż.
  • Marchew, imbir oraz czosnek i cebulę w łupince, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą i piec w temperaturze 190°C przez ok. 45 minut do godziny.
  • Po upieczeniu obrać czosnek, cebulę i imbir, przełożyć do garna razem z marchewką. Zalać bulionem i gotować przez 15 minut. 
  • Następnie zmiksować i doprawić solą, pieprzem, kurkumą, sokiem z cytryny i cukrem.


Komentarze

Prześlij komentarz