Kolorowe pasty kanapkowe.


pasty do kanapek, colorful sandwich spreads 

Zaczynamy jeść oczami, a pierwsze co widzimy, to kolor. Takie mam przynajmniej wrażenie. Dzisiaj postanowiłem więc pobawić się kolorami. Również kształtami. W jednym i drugim kryje się zaś smak. Zachęcam do własnych eksperymentów. Wyobraźcie sobie kolor, a następnie pomyślcie z jakich składników uda się go uzyskać. Pokombinujcie jak otrzymać konsystencję pasty, a jednocześnie wyrazisty, dobry smak. Smak, który będzie stanowił jedność z kolorem! Nie chodzi tu o to, żeby jakąś sztuczką zafarbować wszystko na jakikolwiek odcień. Chodzi o harmonię zmysłów;)




Pasta zielona:

  • 1 dojrzałe obrane awokado
  • 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól i pieprz
       Wszystkie składniki ugnieść widelcem do konsystencji pasty.
Pasta czerwona:

  • 1 czerwona papryka - upieczona i obrana ze skórki
  • 6 suszonych pomidorów z zalewy
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól
  • opcjonalnie - 1 roztarty ząbek czosnku i łyżeczka bułki tartej.
       Składniki zblendować. Jeśli pasta będzie zbyt rzadka - dodać bułkę.
Pasta żółta:

  • 3 żółtka
  • 2 łyżki startego cheddara (lub innego żółtego sera)
  • 1 łyżka majonezu
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • kilka kropli soku z cytryny
       Składniki mocno ugnieść i wymieszać widelcem.
Pasta biała:

  • 3 łyżki serka philadelphia (lub innego białego serka)
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • kilka kropli soku z cytryny
  • kilka kropli oliwy
  • sól
       Wymieszać dobrze łyżeczką.



Komentarze