Biszkopt z truskawkami, galaretką i mascarpone.

biszkopt z mascarpone i galaretką
Ciastem, za którym przepadają moje dzieci (zresztą nie tylko one ;)) jest biszkopt z owocami, galaretką i mascarpone. Często gości na naszym stole latem, kiedy wybór owoców sezonowych jest największy. Naszymi ulubionymi są właśnie truskawki oraz maliny i borówki. Jeśli chodzi o biszkopt to sprawdzonym, niezawodnym przepisem jest ten, w którym na końcu zrzuca się blaszkę z zawartością z wysokości ok. 60 cm. Przy pierwszym zrzucie ma się lekkie obawy, za każdym kolejnym robi się to już bez żadnych zahamowań ;)




Składniki:

Biszkopt:

  • 3 duże jajka
  • 1/2 szkl. drobnego cukru do wypieków
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

  • Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając partiami cukier.
  • Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać szpatułką.
  • Do masy jajecznej dodawać partiami mąkę, mieszając delikatnie szpatułką.
  • Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec ok. 35 min. (do tzw. suchego patyczka).
  • Po upieczeniu od razu wyjąć ciasto z piekarnika i zrzucić je (oczywiście z blaszką) z wysokości ok. 60 cm. Potem wstawić do uchylonego piekarnika i wystudzić. Zawsze na podłogę kładę duży ręcznik złożony na kilka razy i wtedy spuszczam ciasto :) :)

Do nasączenia:

  • 3/4 szkl. wody
  • sok z połowy cytryny
  • 2-3 łyżeczki cukru 

Wykonanie:

  • Wymieszać wszystkie składniki. Cukier powinien się dobrze rozpuścić. Najlepiej, aby woda była ciepła.

Do przełożenia:

  • 250 g mascarpone
  • 2-3 łyżki śmietany kremówki (np. 30%)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4-5 łyżki dżemu truskawkowego (użyłam mojego dżemu z dodatkiem wanilii)

Wykonanie:

  • Mascarpone, cukier i śmietankę umieścić w misce i wymieszać przy pomocy miksera.
  • Z dżemem nie robić nic ;)

Na wierzch:

  • galaretka truskawkowa 
  • ok. 500 g truskawek

Wykonanie:

  • Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu. Najlepiej zrobić to na samym początku, ponieważ na ciasto wylewa się lekko tężejącą.  
  • Truskawki umyć, wysuszyć, pozbawić szypułek i i przekroić na połówki.

"Składanie" ciasta: 

  • Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części. Spodnią część pozostawić na blaszce i nasączyć wodą z cytryną. 
  • Posmarować dżemem, następnie mascarpone. Przykryć drugą częścią biszkoptu, docisnąć i założyć obręcz tortownicy. Następnie nasączyć pozostałą wodą z cytryną.
  • Na wierzchu ułożyć gęsto połówki truskawek. Zalać tężejącą galaretka.
  • Wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki.


Komentarze

Prześlij komentarz