Kuskus z krewetkami.
Plan był taki: ma być kasza i mają być krewetki. Wybrałam kuskus (czyli niby-kaszę ;)), ponieważ miałam niewiele czasu na przygotowanie obiadu. Do krewetek dodałam cukinię, czosnek, cebulę i pomidory. I wiecie co? To było naprawdę bardzo smaczne. Bardzo. Mąż był szczerze uradowany :) Oczywiście, ja również :) Ostatnio często zabieram ze sobą różne dania z kaszą do pracy. Jest to świetna alternatywa dla kanapek. Szczególnie posmakowała mi kasza jaglana z owocami i jogurtem naturalnym. Polecam.
Składniki:
Składniki:
- 225 g mrożonych krewetek średniej wielkości
- 1 szkl. kaszy kuskus
- 1 mała cukinia
- 1 cebula
- 10 pomidorków koktajlowych
- 2-3 ząbki czosnku
- połowa papryczki chili
- natka pietruszki
- bulion warzywny
- 1/2 łyżeczki kuminu
- masło
Wykonanie:
- Krewetki rozmrozić.
- Warzywa umyć i pokroić w kostkę.
- Na maśle podsmażyć cebulę, czosnek i papryczkę chili. Dodać cukinię i smażyć przez 3 minuty. Następnie dodać krewetki i smażyć kolejne 4-5 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Pod koniec dodać pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki. Wymieszać.
- Przyprawić solą, kuminem. Dodać posiekaną natkę pietruszki.
- Kuskus przygotować według instrukcji na opakowaniu, zalewając bulionem.
- Na talerz nakładać porcję kaszy oraz krewetek z warzywami. Posypać natką pietruszki, można skropić sokiem z limonki.
Marzenko danie pyszne i lekkie! Moja rodzinka zajada się nim. Robiłam juz dwa razy, na pewno wejdzie w kanon naszych potraw:)
OdpowiedzUsuń