Curry kalafiorowe.
Składniki:
- 1 kalafior
- 1 duża cebula
- 1/2 łyżeczki ziaren kuminu
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki startego imbiru
- 1 łyżeczka soli
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka garam masali
- 1/4 łyżeczki chili
- 3 łyżki oliwy
Wykonanie:
- Posiekany czosnek rozetrzeć na pastę z solą i imbirem.
- Rozgrzać oliwę na patelni i dodać ziarna kuminu. Kiedy zaczną pękać dodać szybko pastę imbirową, zamieszać i smażyć na małym ogniu 2 minuty.
- Dodać posiekaną cebulę i smażyć do miękkości.
- Dodać pomidory i resztę przypraw. Dusić pod przykryciem około 15 minut.
- W tym czasie podzielić kalafior na różyczki i zalać osolonym wrzątkiem. Następnie odcedzić i dodać do sosu.
- Dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż kalafior stanie się miękki, ale wciąż jędrny.
- Podawać z dużą ilością natki kolendry lub pietruszki.
Wygląda pysznie :) Nigdy nie jadłam curry! :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Dzięki :) To trzeba nadrobić - wkrótce będą kolejne przepisy na curry.
Usuń