Kiszona kapusta z rodzynkami.
Kapusta kiszona duszona z rodzynkami to kolejny przepis przyniesiony od mamy. Nie jest to jednak dodatek, który pamiętałbym z rodzinnych obiadów. To raczej nowość. Eksperyment. A ponieważ jestem wielkim zwolennikiem łączenia kwaśnego ze słodkim, uznałem go za niezwykle udany. To naprawdę bardzo fajne małe danie z nieskomplikowaną listą składników. Kapusta w różnych postaciach jest w ogóle bardzo wdzięcznym elementem tradycyjnego obiadu. W przypadku tej kiszonej, ważną sprawą jest jej jakość - postarajcie się znaleźć taką prawdziwą, naturalną!
PS Kurkuma jest moim samowolnym uzupełnieniem maminego przepisu. ;)
Składniki:
PS Kurkuma jest moim samowolnym uzupełnieniem maminego przepisu. ;)
Składniki:
- 300 g kiszonej kapusty dobrej jakości
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- garść rodzynek
- szczypta kurkumy
- oliwa
- sól
- 1 listek laurowy
- kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
Wykonanie:
- Cebulę posiekać i podsmażyć do miękkości na oliwie.
- Dodać czosnek roztarty z solą i kurkumę. Smażyć kolejne 2 minuty.
- Dodać posiekaną kapustę (nie płukać), listek laurowy, pieprz i ziele. Podlać niewielką ilością wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut.
- Dodać rodzynki, wymieszać i dusić jeszcze 10 - 15 minut,
Komentarze
Prześlij komentarz