Proste leczo cukiniowe.
Czy nieklasyczne leczo, to w ogóle leczo? Czy jakiekolwiek leczo, to zupa? Na drugie pytanie odpowiadam bez wahania - u mnie leczo zawsze jest zupą! Jem je zawsze łyżką z talerza lub miski i nie uznaję żadnych dodatków. Jeśli chciałbym zrobić jakąś gęstszą wersję do podania z ryżem lub kaszą, to nazwałbym ją potrawką (i tak zrobię!;)). No a nieklasyczne? No cóż, to jest z mojej strony duży kompromis. Pewne ułatwienie i uproszczenie nazewnicze. Ale spodziewam się, że doskonale rozumiane. To wszystko jest właściwie nie tak bardzo ważne jak to, że potrawa jest naprawdę bardzo smaczna. Zresztą - cóż może pójść nie tak, jeśli mamy w kuchni cukinię i paprykę? To się zawsze udaje! ;)
PS A na klasyczne leczo zapraszamy tutaj.
Składniki:
PS A na klasyczne leczo zapraszamy tutaj.
Składniki:
- 2 młode cukinie
- 2 czerwone lub żółte papryki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 6 suszonych pomidorów
- 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- 1 łyżka papryki w proszku (najlepiej wędzonej)
- 2 - 3 szklanki bulionu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- sól i pieprz
Wykonanie:
- Cebulę posiekać, oprószyć solą i zeszklić na oleju z suszonych pomidorów.
- Dodać posiekany czosnek i suszone pomidory (również posiekane). Smażyć około 5 minut - pod koniec wymieszać z papryką w proszku.
- Dodać pokrojoną w paski lub kostkę paprykę i smażyć kolejne 10 minut.
- Następnie dodać cukinię pokrojoną w półplasterki i smażyć jeszcze 5 minut.
- Zalać bulionem wymieszanym z koncentratem i gotować na małym ogniu 10 - 15 minut. Pod koniec dodać cukier, pieprz i sól do smaku. Ewentualnie ulubione zioła lub chili. Najlepiej smakuje po ponownym podgrzaniu.
Komentarze
Prześlij komentarz