Proste leczo cukiniowe.

leczo wegetariańskie z cukinią
Czy nieklasyczne leczo, to w ogóle leczo? Czy jakiekolwiek leczo, to zupa? Na drugie pytanie odpowiadam bez wahania - u mnie leczo zawsze jest zupą! Jem je zawsze łyżką z talerza lub miski i nie uznaję żadnych dodatków. Jeśli chciałbym zrobić jakąś gęstszą wersję do podania z ryżem lub kaszą, to nazwałbym ją potrawką (i tak zrobię!;)). No a nieklasyczne? No cóż, to jest z mojej strony duży kompromis. Pewne ułatwienie i uproszczenie nazewnicze. Ale spodziewam się, że doskonale rozumiane. To wszystko jest właściwie nie tak bardzo ważne jak to, że potrawa jest naprawdę bardzo smaczna. Zresztą - cóż może pójść nie tak, jeśli mamy w kuchni cukinię i paprykę? To się zawsze udaje! ;)

PS A na klasyczne leczo zapraszamy tutaj.


Składniki:


  • 2 młode cukinie
  • 2 czerwone lub żółte papryki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 suszonych pomidorów
  • 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • 1 łyżka papryki w proszku (najlepiej wędzonej)
  • 2 - 3 szklanki bulionu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • sól i pieprz

Wykonanie:

  • Cebulę posiekać, oprószyć solą i zeszklić na oleju z suszonych pomidorów.
  • Dodać posiekany czosnek i suszone pomidory (również posiekane). Smażyć około 5 minut - pod koniec wymieszać z papryką w proszku.
  • Dodać pokrojoną w paski lub kostkę paprykę i smażyć kolejne 10 minut.
  • Następnie dodać cukinię pokrojoną w półplasterki i smażyć jeszcze 5 minut.
  • Zalać bulionem wymieszanym z koncentratem i gotować na małym ogniu 10 - 15 minut. Pod koniec dodać cukier, pieprz i sól do smaku. Ewentualnie ulubione zioła lub chili. Najlepiej smakuje po ponownym podgrzaniu.

Komentarze