Zupa ziemniaczana z brokułami i serem.
O, jaka to jest dobra zupa. Jaka sycąca. Jaka prosta w przygotowaniu. Ulubiona pewnej mojej małej koleżanki. :) Kremowa baza z posmakiem cheddara, miękkie ziemniaczki i jędrne (takie powinny być) brokuły - niby tylko tyle, a daje pełnię obiadowego zadowolenia. Aż żałuję, że nie mogę robić jej częściej, ale ja mało które danie robię dwa razy - taki los kogoś, kto ma odkrywać codziennie nowe smaki i grać w grę kulinarnych skojarzeń. ;)
Składniki:
- 3 łyżki masła
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki mąki
- 1 szklanka mleka (lub śmietanki)
- 1 litr bulionu
- 750 g ziemniaków
- 1 brokuł
- 1 szklanka startego cheddara (lub innego ostrego sera)
- sól i pieprz
Wykonanie:
- Rozpuścić masło w garnku i dodać posiekaną drobno cebulę. Zeszklić (około 5 minut) i dodać czosnek roztarty z solą. Smażyć jeszcze 2 minuty.
- Dodać mąkę, wymieszać i smażyć pół minuty. Następnie, wciąż mieszając, wlewać stopniowo mleko.
- Dalej mieszając dodać bulion, a następnie obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Przykryć i gotować na małym ogniu do miękkości (około 15 - 20 minut). Mieszać od czasu do czasu. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta - dolać bulionu lub wody.
- Dodać brokuła podzielonego na małe różyczki i gotować jeszcze 2 - 3 minuty.
- Dodać ser, wymieszać i poczekać, aż się rozpuści.
- Rozlać na talerze, oprószyć pieprzem i posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Bardzo lubię ser i długo się zastanawiałam, jak go jeszcze inaczej przygotować. Ta zupa wygląda bardzo obiecująco i muszę jej spróbować!
OdpowiedzUsuń