Zupa ziemniaczana z brokułami i serem.

zupa ziemniaczano-serowa z brokułami
O, jaka to jest dobra zupa. Jaka sycąca. Jaka prosta w przygotowaniu. Ulubiona pewnej mojej małej koleżanki. :) Kremowa baza z posmakiem cheddara, miękkie ziemniaczki i jędrne (takie powinny być) brokuły - niby tylko tyle, a daje pełnię obiadowego zadowolenia. Aż żałuję, że nie mogę robić jej częściej, ale ja mało które danie robię dwa razy - taki los kogoś, kto ma odkrywać codziennie nowe smaki i grać w grę kulinarnych skojarzeń. ;)

Składniki:


  • 3 łyżki masła
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka (lub śmietanki)
  • 1 litr bulionu
  • 750 g ziemniaków
  • 1 brokuł
  • 1 szklanka startego cheddara (lub innego ostrego sera)
  • sól i pieprz

Wykonanie:

  • Rozpuścić masło w garnku i dodać posiekaną drobno cebulę. Zeszklić (około 5 minut) i dodać czosnek roztarty z solą. Smażyć jeszcze 2 minuty.
  • Dodać mąkę, wymieszać i smażyć pół minuty. Następnie, wciąż mieszając, wlewać stopniowo mleko.
  • Dalej mieszając dodać bulion, a następnie obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Przykryć i gotować na małym ogniu do miękkości (około 15 - 20 minut). Mieszać od czasu do czasu. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta - dolać bulionu lub wody.
  • Dodać brokuła podzielonego na małe różyczki i gotować jeszcze 2 - 3 minuty.
  • Dodać ser, wymieszać i poczekać, aż się rozpuści. 
  • Rozlać na talerze, oprószyć pieprzem i posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem.


Komentarze

  1. Bardzo lubię ser i długo się zastanawiałam, jak go jeszcze inaczej przygotować. Ta zupa wygląda bardzo obiecująco i muszę jej spróbować!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz