Klasyczne leczo.
Składniki:
- 1 kg papryki (najlepiej zielonej lub białej, spiczastej, aromatycznej)
- 1/2 kg dojrzałych pomidorów
- 3 cebule
- 400 g kiełbasy (np. śląskiej)
- 1 łyżka smalcu lub 50 g boczku
- 3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 3 szczypty pieprzu
- 3 szczypty chili
- sól
- 1/2 szklanki wody
- Paprykę pokroić w paski, pomidory w ósemki lub drobniej, cebulę i kiełbasę w plasterki. Jeżeli używamy boczek, to posiekać go drobno. Każdy składnik (oprócz boczku) podzielić na trzy części.
- Na dno garnka wyłożyć boczek (lub smalec). Następnie ułożyć warstwy kiełbasy, papryki, pomidorów i cebuli. Dodać łyżeczkę papryki w proszku, szczyptę pieprzu i chili. Posolić.
- Powtórzyć jeszcze dwukrotnie.
- Wlać wodę i przykryć garnek pokrywką.
- Gotować na średnim ogniu 25 - 30 minut. Nie mieszać.
- Najlepiej po ugotowaniu pozostawić leczo do ostygnięcia i podgrzać jeszcze raz przed podaniem.7
- Podawać w miseczkach lub głębokich talerzach jako gęstą zupę. Koniecznie ze świeżym pieczywem.
Komentarze
Prześlij komentarz