środa, 7 grudnia 2016

Gwiazdki cynamonowe. Zimtsterne.

migdałowe ciasteczka świąteczne
Podobno bez cynamonowych gwiazdek święta dla Niemców się nie liczą. Kiedy ich próbuję, to zgadzam się z nimi w stu procentach - jest w ich smaku coś z magii, z samej istoty świątecznego klimatu. A może jak byłem młody, to też byłem Niemcem? ;) Tak czy inaczej ciasteczka są pyszne! No i bezglutenowe, bo nie ma w nich nawet grama mąki - to też może być plus dla wielu. Jak widać moje zimtsterne są bardzo jasne ponieważ cynamon, którego użyłem do wypieku jest bio, eko i w ogóle, ale intensywnego koloru nie ma wcale. Pachnie za to pięknie i naturalnie i w tym rzecz! Produkcja gwiazdek nie jest zbyt trudna, ale wymaga nieco cierpliwości. Masa migdałowa potrzebuje czasu by się związać, a wycięte ciasteczka muszą przed pieczeniem trochę poleżeć i podeschnąć. Warto poczekać. Naprawdę warto!

Składniki:


  • 150 g tartych migdałów
  • 100 g mielonych migdałów
  • białka z 2 jajek
  • 150 g cukru pudru (+ dodatkowy do podsypywania)
  • 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie:

  • Białka ubić mikserem na dużych obrotach na sztywną pianę. Dodawać cukier małymi porcjami do uzyskania gęstej i gładkiej masy. 2 łyżki odłożyć na później (na lukier).
  • Dodać do masy cukier waniliowy, cynamon, skórkę cytrynową i połowę migdałów. Wymieszać mikserem na niskich obrotach. Dodać drugą połowę migdałów i wymieszać całość drewnianą łyżką. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin.
  • Uformować z ciasta kulę. Jeśli jest zbyt luźne dodać więcej mielonych migdałów i jeszcze schłodzić. 
  • Oprószyć powierzchnię roboczą cukrem pudrem i rozwałkować na nim ciasto do grubości około 0.5 - 1 cm. Wyciąć gwiazdki za pomocą foremki i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Do odłożonego białka dodać sok z cytryny i wymieszać. Pokryć lukrem wszystkie gwiazdki za pomocą delikatnego pędzelka lub łyżeczki.
  • Wstawić do zimnego piekarnika na kilka godzin (najlepiej na noc) do wysuszenia.
  • Wyjąć blachę z gwiazdkami z piekarnika i nagrzać go do 140 stopni (bez termoobiegu). Wstawić z powrotem i piec 20 - 25 minut.
  • Wyjąć i ostudzić na blasze. Zdjąć z papieru po całkowitym schłodzeniu.

2 komentarze:

  1. Też bardzo lubię :)
    Ale Niemcem, nawet za młodu, nie byłam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mi się tak wydawało. Do tej pory ;)

      Usuń