piątek, 2 grudnia 2016

Czekoladowe muffinki z dżemem dyniowym.

muffinki z dżemem dyniowym
Intensywnie czekoladowe babeczki z pysznym nadzieniem z dżemu dyniowego, a także z dodatkiem korzennych przypraw bardzo wpisują się w świąteczny klimat. U nas miały do wykonania jeszcze jedno ważne zadanie. Otóż występowały w roli tortu z okazji urodzin drugiej połówki. Muszę przyznać, że wszystkim przypadł do gustu taki zamiennik. Nawet dzieciom, które początkowo sceptycznie podeszły do mojego pomysłu. Jak to, urodziny bez tortu?!!! A świeczki? Świeczki były :) Polecam na każdą okazję, a nawet bez okazji ;)



Składniki:

    muffinki z dżemem dyniowym
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 100 g masła (miękkie)
  • 1/2 szkl. kwaśnej śmietany (u mnie 18%)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • dżem dyniowy

Wykonanie:

  • Do miski wsypać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól oraz przyprawy i wymieszać.
  • Masło z cukrem ubić mikserem na puszystą masę, dodać jajka, śmietanę i połączyć wszystkie składniki.
  • Suche składniki dodać do mokrych i wymieszać mikserem.
  • Do każdej papilotki, umieszczonej w formie na mufiinki, włożyć łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę dżemu i znowu łyżkę ciasta.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 25 minut.
  • Udekorować polewą czekoladową i opcjonalnie posypka cukrową.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz