niedziela, 18 grudnia 2016

Świąteczne ciasto dojrzewające.

ciasto bożonarodzeniowe
Ciasto na bogato! Tyle w nim różności. Tyle w nim smaku... Ale robi się je wbrew pozorom bardzo łatwo i raczej szybko. Dużo więcej czasu i cierpliwości wymaga proces dojrzewania. Czy jest on niezbędny? Przyznam się, że wycięliśmy sobie mały trójkącik na drugi dzień i ciasto okazało się pyszne. Smak skojarzył mi się z bajaderką (z tych nieczekoladowych). Ten rodzaj dojrzewających ciast jest bardzo popularny w krajach anglosaskich. Robi się je z dużym wyprzedzeniem, a potem poi codziennie alkoholem. Taką ściśle tradycyjną wersję musiałbym nazwać ciastem pijanym i zaznaczyć, że nie nadaje się dla dzieci. Uważam jednak, że zdecydowanie można ograniczyć alkoholizację do pierwszego nasączania, a później posłużyć się cytrusowym syropem lub w ogóle zostawić nasz wypiek w spokoju. Będzie dobrze. Nie ma co się rozgadywać - trzeba zabierać się za pieczenie, bo święta tuż.
PS Duża ilość alkoholu użyta w początkowej fazie przepisu odparowuje całkowicie.
PPS Brytyjczycy najczęściej traktują to ciasto jako tort i pokrywają grubą warstwą lukru z dekoracjami świątecznymi.


Składniki:


    dojrzewające ciasto świąteczne
  • 750 g mieszanych suszonych owoców (rodzynki, żurawiny, morele, figi, daktyle, kandyzowane skórki cytrusowe...)
  • skórka i sok z 1 pomarańczy
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 150 ml alkoholu (brandy, whisky, rum...)
  • 200 g masła
  • 175 g brązowego cukru
  • 175 g mąki pszennej
  • 100 g mielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 goździki zmiażdżone w moździerzu
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub nasiona wanilii z 1 laski lub opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g płatków migdałowych (opcjonalnie)

Wykonanie:

  • Suszone owoce, cukier, masło, sok i skórki otarte z cytrusów oraz alkohol umieścić w garnku i zagotować. Zmniejszyć ogień do małego i gotować jeszcze 5 minut. Przenieść do dużej miski i odstawić na 30 minut do ochłodzenia.
  • Dodać pozostałe składniki i wymieszać dokładnie. Przenieść masę do okrągłej formy wyłożonej podwójną warstwą papieru do pieczenia (zarówno dno jak i brzegi z kilkucentymetrowym zapasem). Wyrównać powierzchnię ciasta.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni (130 z termoobiegiem) i piec 2 godziny.
  • Wyjąć ciasto z piekarnika, patyczkiem zrobić dziurki i nasączyć 3 łyżkami wybranego alkoholu.
  • Po całkowitym ostygnięciu wyjąć z formy i obrać delikatnie z papieru. Zawinąć dokładnie w folię spożywczą i odłożyć w spokojne chłodne miejsce na kilka - kilkanaście dni. Co jakiś czas można nasączać dodatkowo np. syropem z soku cytrynowego i cukru pudru, lub dalej alkoholem .



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz