poniedziałek, 19 grudnia 2016

Muffinki jabłkowe z kremem cynamonowym.

krem cynamonowy
W dalszym ciągu skupiamy się na gotowaniu związanym ściśle lub nieco luźniej (że pozwolę sobie zacytować Maćka) z Bożym Narodzeniem. Zresztą teraz bardziej niż kiedykolwiek. W końcu jesteśmy już na ostatniej prostej przed świętami. Kwestia prezentów zapięta na ostatni guzik. Negocjacje ze Świętym wypadły pomyślnie ;) Jeszcze tylko pomogę mu przy pakowaniu, bo i tak ma dużo na głowie. Z córką przygotowałyśmy dla niego muffinki jabłkowe z dodatkiem masła orzechowego oraz kremu cynamonowego. Są bardzo smaczne i bardzo bożonarodzeniowe. Polecamy :)

Składniki :

Muffinki:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/3 szkl. brązowego cukru
  • 80 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki masła orzechowego (u mnie z kawałkami orzechów)
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 średnie jabłka

Krem:

  • 200 g śmietany kremówki
  • 150 g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1-2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

  • Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko, śmietanę oraz masło orzechowe i wymieszać mikserem na wolnych obrotach.
  • Następnie dodać wszystkie suche składniki i miksować do uzyskania jednolitej masy.
  • Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką.
  • Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do 3/4 ich wysokości.
  • Piec w temp. 180°C przez ok. 25 minut.
  • Przygotować krem cynamonowy. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier oraz cynamon, wymieszać na wolnych obrotach, a następnie dodać mascarpone i ponownie miksować do uzyskania jednolitej masy.
  • Muffinki podawać z kremem cynamonowym. 


1 komentarz:

  1. u mnie prezenty jeszcze nie do końca ogarnięte ale to już coraz bliżej bo pomysły są :)... muffinki super!

    OdpowiedzUsuń