poniedziałek, 5 grudnia 2016

Wegański bigos lub kapusta z grzybami inaczej.

bigos wegański
Co jest, a co nie jest bigosem, to kwestia do dyskusji. Niektórzy mają pewnie na ten temat bardzo ugruntowane przekonania, ale prawda jest taka, że potrawa ta na przestrzeni wieków bardzo się zmieniała. Np. do połowy XIX w nie było w bigosie kapusty! Kto by pomyślał? Były w nim oczywiście przeróżne mięsa i jakieś kwaśne dodatki - często jabłka. W moim daniu jabłka są również, więc wszystko (no, może nie wszystko, ale coś) się zgadza ;) Jestem szczęśliwy, że w ogóle udało mi się zrobić jakieś zdjęcie wegańskiego bigosu, bo nieopatrznie zostawiłem garnek na cały dzień sam na sam z moją żoną. Zdzwoniła do mnie z pytaniem jakiej porcji potrzebuję do fotografii, bo zaraz zje wszystko! Czy muszę jeszcze jakoś inaczej reklamować danie? Nie? Dziękuję! ;)

Składniki:

  • 1 duża kapusta pekińska
  • 1 średnia cukinia
  • 2 cebule
  • 3 jabłka
  • 3 duże pieczarki portobello
  • 1 garść suszonych żurawin
  • 1 garść suszonych prawdziwków
  • 2 bulionetki do duszenia warzyw
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu
  • sól i mielony pieprz
  • 2 łyżki octu cydrowego lub jabłkowego
  • olej

Wykonanie:

  • Kapustę przekroić wzdłuż na pół i posiekać drobno. Prawdziwki zalać szklanką gorącej wody i odstawić na 1 godzinę. Pieczarki pokroić w plasterki a cebule w ćwierćplasterki. Jabłka pokroić na ćwiartki i odzrzucić gniazda nasienne, a następnie w plasterki. Cukinię obrać i pokroić w około 5 cm słupki.
  • Umieścić kapustę w wolnowarze na pozycji low lub w dużym garnku na bardzo małym ogniu. Dodać bulionetki, żurawinę, cukinię, suszone grzyby wraz z płynem, pieprz i ziele. Przykryć pokrywką.
  • Cebulę z dodatkiem sporej szczypty soli podsmażyć na średnim ogniu do lekkiego zrumienienia (około 15 minut). Przenieść do garnka z kapustą.
  • Na tej samej patelni podsmażyć pieczarki ze szczyptą soli i pieprzu (około 5  minut). Dodać do garnka z kapustą.
  • Dodać również jabłka i ocet. 
  • Gotować na bardzo małym ogniu. Nie mieszać zanim warzywa nie zmiękną i całość nie zmniejszy wyraźnie objętości - wtedy zamieszać od dołu delikatnie. Gotować długo (wolnowar 10 godzin) do uzyskania odpowiedniej miękkości i połączenia smaków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz