Tajska kremowa zupa z soczewicy i batatów.

kremowa zupa soczewicowa, thai lentil soupMarzena przywołała w haśle tygodnia moją słowacką  polewkę i to natchnęło mnie do ponownego zajęcia się soczewicą. Ten sam składnik, ale zupełnie inne podejście. Spojrzenie z drugiego końca świata. (Tak, to jest myśl - w tym tygodniu wybiorę się na kulinarną wyprawę dookoła globu!);) Tajska zupa soczewicowa ma niesamowicie kremową konsystencję, a w smaku jest nieco egzotyczna, świeża i rozgrzewająca. Idealna na taki szary i wilgotny dzień jak dzisiaj. Na każdy inny chyba też. Nie dość, że jest zdrowa i pyszna, to jeszcze łatwa i szybka. Przygotujemy ją w pół godziny używając tylko jeden garnek, nóż i deskę do krojenia. Do dzieła!

Składniki:
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mała cebula
  • 1 cm kawałek imbiru
  • od 1/4 do 1 łyżeczki pasty curry (czerwonej lub żółtej)
  • 150 g czerwonej soczewicy
  • 1 batat (około 500 g)
  • 1 duża marchewka
  • 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego
  • sok z 1 limonki
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego
  • sól
Wykonanie:
  • Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie.
  • Dodać starty imbir i pastę curry. Dobrze wymieszać.
  • Batata i marchewkę obrać, pokroić w kostkę i dodać do garnka z cebulą.
  • Dodać soczewicę i łyżeczkę soku z limonki.
  • Zalać bulionem i gotować na małym ogniu do miękkości warzyw (około 20 minut).
  • Odstawić z ognia i zmiksować blenderem.
  • Dodać mleczko kokosowe, sos sojowy i resztę soku z limonki. Wymieszać.
  • Podawać z natką pietruszki lub kolendry.



Komentarze