Zapiekanka wiejska - cottage pie.

zapiekanka z mielonej wołowiny i ziemniaków
Cottage pie to prawdziwy brytyjski klasyk. Północnoeuropejska odpowiedź na śródziemnomorską musakę. Godna odpowiedź! Ta wiejska zapiekanka składa się z dwóch warstw o kontrastowym charakterze - mocnej, zdecydowanej w smaku mielonej wołowiny z warzywami oraz delikatnego, aksamitnego puree ziemniaczanego. Smakuje świetnie, syci i nie jest  zbyt skomplikowana w przygotowaniu. Dała mi równie dużo przyjemności w gotowaniu jak i w jedzeniu. Myślę, że to danie, które można zrobić dla siebie, dla dwojga i dla całej rodziny. Zawsze powinno zadziałać. Pycha. Przyznaję, że ja też, zupełnie tak samo jak Marzenka, patrzę już w stronę przyszłego tygodnia. I chociaż przecież mniej więcej wiem, którą ścieżką pójdziemy, to jakie przygody nas na niej spotkają pozostaje zagadką;)
Składniki:
    zapiekanka z ziemniaków i mielonej wołowiny
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 100 ml czerwonego wina
  • 300 ml bulionu
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 liść laurowy
  • oliwa
  • 700 g ziemniaków
  • 20 g masła
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 100 g startego sera cheddar
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
Wykonanie:
  • Podsmażyć wołowinę na oliwie do zbrązowienia. Zdjąć z patelni i odłożyć.
  • Na patelnię dolać oliwy i wrzucić na nią pokrojone warzywa. Dusić do miękkości około 20 minut.
  • Dodać posiekany drobno czosnek, mąkę i przecier. Mocno zamieszać i zwiększyć ogień na 2 minuty.
  • Wrzucić mięso z powrotem na patelnię.
  • Wlać wino a po jego lekkim zdredukowaniu dodać bulion, sos Worcestershire i zioła. Gotować na małym ogniu około 30 - 45 minut bez przykrycia. Całość musi się zagęścić - nie może być płynna. Na koniec wyjąć listek laurowy.
  • Jednocześnie przygotować ziemniaczane puree.
  • Ziemniaki ugotować i odcedzić. 
  • Ugnieść na gładką masę z masłem, śmietanką i 3/4 sera. Dodać po szczypcie gałki, soli i pieprzu.
  • Poczekać aż obie masy ostygną (inaczej mogą się wymieszać!). Na spodzie naczynia do zapiekania ułożyć masę mięsną, a na niej puree dokładnie przykrywając wołowinę. Wygładzić masę ziemniaczaną i posypać pozostałym cheddarem.
  • Piec w piekarniku  bez przykrycia do delikatnego zbrązowienia. Około 20 - 30 minut, 200 stopni z termoobiegiem lub 220 bez.

Komentarze