Domowy makaron z łososiem i hummusem.

domowy makaron
Niedziela minęła szybko, choć nie bardzo pracowicie. I tak powinno być! Niemniej jednak rodzina jeść musi i kilka chwil w kuchni spędziłam ;) Blender dzielnie walczył ze strączkowymi pastami, ale dał radę. W efekcie powstał "smalec" z fasoli i hummus. Pierwszym zajadałam się dziś w porze drugiego śniadania, a drugi smakowo urozmaicał nam wczorajszy obiad. Bardzo udane połączenie, polecam.

Składniki:

Makaron:

  • 125 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • sól

Wykonanie:

  • Składniki na ciasto połączyć ze sobą i zagnieść. Ciasto powinno być elastyczne.
  • Cienko rozwałkować, następnie zwinąć w rulon i kroić na ok 5 mm paski. Rozwinąć.
  • Gotować w osolonej wodzie przez kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię.

Pozostałe:

  • łosoś świeży
  • ulubione przyprawy do ryby
  • hummus
  • natka pietruszki

Wykonanie:

  • Łososia oczyścić, przyprawić i usmażyć na patelni, przygotować w piekarniku (według uznania).
  • Ugotowany i odcedzony makaron przełożyć na głębszego naczynia, dodać hummus, wymieszać. Przełożyć na talerz.
  • Na górę wyłożyć kawałki usmażonego łososia, posypać natką pietruszki. 

Komentarze