Biała kiełbasa w cieście francuskim.

kiełbaski w cieście z sosem musztardowym
Biała kiełbasa zapiekana w cieście francuskim z podwójnym sosem musztardowym. Wciąż słyszę w radiu reklamy białej kiełbasy, a na dodatek są to propozycje różnych na nią przepisów. Być może dlatego wrzuciłem ją do koszyka w sklepie odpowiedzialnym za tę akcję? Pewnie tak i nie ma na to rady ;) Tuż  tuż przed świętami każdy prosty pomysł na urozmaicenie dań z tradycyjnych składników jest cenny. Ten pomysł jest naprawdę dobry. Danie jest łatwe, bardzo smaczne i sprawia, że zwykła kiełbasa może zaprezentować się w zupełnie inny sposób. Zatem do dzieła :) Aha, a dlaczego sos jest podwójny? Otóż są w nim dwa rodzaje musztardy - francuskiej, chociaż pomysł jest pewnego sympatycznego Anglika ;)

Składniki:

  • 8 białych parzonych kiełbasek
  • paczka ciasta francuskiego
  • 1 nieduża cebula
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 jajko
  • sól
  • 100 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 2 łyżki francuskiej musztardy pełnoziarnistej
  • 1 łyżka musztardy Dijon
Wykonanie:

  • Z kiełbasek odciąć końcówki. 
  • Zdjąć skórkę jeśli danie ma być delikatniejsze (można ten etap pominąć).
  • Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na małym  ogniu do miękkości i lekkiego skarmelizowania. Wymieszać z majerankiem.
  • Schłodzone ciasto pokroić na prostokąty i na każdy nałożyć kilka piórek cebuli.
  • Zawinąć delikatnie kiełbaski w prostokąty ciasta i posmarować rozkłóconym jajkiem.
  • Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
  • Przygotować sos.
  • Powoli podgrzać śmietankę w rondelku i dodać połowę obu musztard.
  • Stopniowo dodawać więcej musztardy, aż do uzyskania pożądanej ostrości.

Komentarze