Brotchan foltchep - irlandzka zupa z porów.

zupa prowa
"Z czystej pieśni naszych gór
Rodzi się Irlandii Król
Z naszych jezior naszych pól
Nadchodzi Król Zielony Król..." - śpiewała Anna Maria Jopek na genialnej płycie Carrantouhill. Szczerze polecam. Kiedy myślę Irlandia, widzę zielone łąki, bo tak chyba funkcjonuje w świadomości wielu z nas. Maciek pisał, że tysiące Polaków wyemigrowało do Irlandii i tam buduje swoją codzienność. Jedną z takich osób jest moja kuzynka. Swój świat opisuje za pomocą nut. Może w jej twórczości odnajdziecie swoją Irlandię :) No, ale dosyć prywaty. Przejdę do rzeczy, czyli do gotowania. Przygotowałam dzisiaj prostą i smaczną zupę z porów. Dodaje się do niej płatki owsiane, które mają za zadanie ją zagęścić, a podaje z podsmażonymi kiełbaskami wieprzowymi. Super!


Składniki:

  • 2-3 pory (białe części)
  • 1l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 szkl. mleka
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 3 łyżki słodkiej śmietany 18%
  • 100 g masła
  • sól
  • pieprz
  • kiełbaski wieprzowe
Wykonanie:

  • Umyć dokładnie por, pokroić na grube plastry.
  • Rozpuścić w rondelku masło, dodać por i podsmażać przez ok. 10 minut.
  • W garnku zagotować bulion, dodać mleko, następnie podsmażony por i płatki owsiane. Gotować na małym ogniu przez 25 minut.
  • Dodać słodką śmietankę, doprawić solą i pieprzem.
  • Podawać z podsmażoną kiełbasą pokrojoną w plastry.

Komentarze