Dip z hummusu i harissy.

hummus z harrisą
Pikantny dip z hummusu  z dodatkiem kolendry i natki pietruszki będzie się dobrze komponował z chlebkami pita, wrapami czy nachosami. Zamiast harissy w formie sproszkowanej można użyć pasty. Zarówno tę jak i sam hummus dostaniecie w sklepach z ofertą kuchni z różnych stron świata. Czyli w prawie każdym większym markecie. A może nawet w dobrze zaopatrzonym sklepiku osiedlowym. Nasze działanie ogranicza się jedynie do umieszczenia poszczególnych składników w misce i potraktowaniu ich blenderem. Mnie i mężowi bardzo smakowało. Dzieci  z zasady "takich" rzeczy nie jadają ;)




Składniki:

  • 300 g hummusu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka przyprawy harissa (lub 2 łyżki pasty)
  • 1/3 pęczka kolendry
  • 1/3 pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

  • Wszystkie składniki przełożyć do miseczki i zmiksować blenderem na gładką masę.
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Komentarze

Prześlij komentarz