Hasło tygodnia - imbir.

przepisy z imbirem
Moją odpowiedzią na cynamon jest imbir! Cudowny korzeń rośliny pochodzącej gdzieś z południowej Azji, lecz, co ciekawe, nie występującej już nigdzie w stanie dzikim. Co równie ciekawe, imbir należy do jednej rodziny z kurkumą i kardamonem - można więc śmiało powiedzieć, że jest z bardzo dobrego domu. Stosowany jest powszechnie w kuchni i medycynie. Nie mogę sobie wprost wyobrazić azjatyckich dań bez jego aromatu, tak jak nie mogę wyobrazić sobie przetrwania nadbałtyckiej jesieni i zimy bez imbirowej herbatki. Już samo starcie świeżego korzenia i zaczerpnięty przy tym głęboki wdech powoduje nagły przypływ lepszego samopoczucia. Ja tak mam! Imbir można stosować w postaci świeżej, suszonej, marynowanej, czy kandyzowanej. Może on stanowić równie ważny akcent w tak różnych daniach jak piernik i zestaw sushi... Zatem wejdźmy w imbirowy świat, bo za oknem szaro, zimno i pada.

Komentarze