Kurczak cynamonowy z jabłkami i śliwkami.

filety z udek kurczaka z jabłkiem i suszonymi śliwkami
Kurczak i cynamon to połączenie kojarzące się z północną Afryką. Przynajmniej mnie. Chociaż nigdy tam nie byłem, to wydaje mi się, że słusznie. Chyba tak? W każdym razie, w mojej wyobraźni kulinarnej, to połączenie smakowe wydaje się bardzo dobre. Ale czy przypadnie do gustu rodzinie? Czy zjedzą taki obiad? Cynamon tak mocno kojarzy się z daniami słodkimi, z deserami, że w takich sytuacjach spodziewam się problemów. No i na dodatek śliwki i jabłko. Czyli kurczak na słodko, owocowo i z cynamonowym aromatem... Obawy okazały się płonne - zjedli i się oblizali. ;)




Składniki:


  • 500 g filetów z udek kurczaka
  • 2 dymki
  • 12 suszonych śliwek
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 1/4 szklanki bulionu
  • sól
  • oliwa
  • 3 garście młodego szpinaku

Wykonanie:

  • Filety pokroić na mniejsze kawałki (każdy na 2 - 3 części). Umieścić w misce, dodać łyżkę oliwy, kumin i dużą szczyptę soli - odstawić na 1/2 godziny.
  • Na mocno rozgrzanej patelni smażyć po 5 minut na stronę - do zrumienienia. Odłożyć na talerz i przykryć aluminiową folią.
  • Na patelnię dodać nieco oliwy i zeszklić na niej pokrojone w cienkie plasterki dymki z dodatkiem cynamonu i kurkumy.
  • Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłko oraz śliwki. Wlać wino i bulion.
  • Dusić na małym ogniu pod przykryciem 20 minut.
  • Dodać kawałki kurczaka oraz szpinak i dusić jeszcze 5 - 10 minut.
  • Podawać z ryżem lub kuskusem.

Komentarze