Dżem dyniowy z wanilią i sokiem z cytrusów.
Składniki:
Wykonanie:
- 750 g obranej dyni
- 500 g brązowego cukru
- sok wyciśnięty z 2 cytryn
- sok wyciśnięty z 3 pomarańczy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 laski wanilii
- Dynię pokroić w drobne i równe słupki. Umieścić w dużej misce. Dodać soki, cukier, cynamon i nasionka wanilii. Dodać również skórki z lasek wanilii i wymieszać dobrze całość do rozpuszczenia się cukru. Przykryć folią i odstawić na noc do lodówki.
- Przenieść całość do dużego garnka i zagotować. Usunąć powstającą piankę i gotować na dużym ogniu 10 minut. Przelać z powrotem do miski, ostudzić i wstawić do lodówki na cały dzień.
- Jeszcze raz przenieść masę do garnka i gotować na małym ogniu do zagęszczenia się dżemu (około 40 - 60 minut). Po przejechaniu łyżką przez środek garnka przez chwilę powinno być widoczne dno - to oznaka, że dżem jest gotowy.
- Przenieść gorącą masę do wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem do zamknięcia.
- Dżem powinien dojrzewać około tygodnia.
Świetny przepis w jesiennym klimacie :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście, jesień za oknem a ja gotuję kolejną porcję na życzenie żony :) Ale dżem sam w sobie ma dużo słońca! :)
OdpowiedzUsuń