czwartek, 16 marca 2017

Kotlety z dorsza.

kotleciki rybne z jabłkiem
W tygodniu z kotletami nie może zabraknąć rybnej wersji tego dania. I oto nadciągają kotlety z dorsza! ;) Bardzo delikatne i soczyste dzięki dodatkowi jabłka oraz majonezu. Ze smakiem lekko podkręconym ostrą musztardą. Z koperkiem jako klasycznym dopełnieniem zestawu aromatów. Smaczna i zdrowa alternatywa dla klasycznych mielonych. Oczywiście, rybę można usmażyć tak po prostu, ale w ten sposób jest znacznie ciekawiej! Prawda? ;)

Składniki:


  • 500 g filetów z dorsza bez skóry (świeżych lub mrożonych)
  • 3 kromki chleba
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  • Dorsza ugotować na parze, ostudzić i rozdrobnić widelcem.
  • Miąższ chleba zmiksować w blenderze. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce i odcisnąć. Cebulę zetrzeć na tarce.
  • Wymieszać dokładnie w dużej misce wszystkie składniki oprócz bułki tartej.
  • Formować kotlety i obtoczyć w bułce.
  • Smażyć na oleju, na średnim ogniu, do zrumienienia z obu stron.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz