wtorek, 28 marca 2017

Cebulowy "smalec".

pasta cebulowa
Przygotowana przeze mnie pasta cebulowa jest "wege-alternatywą" dla tradycyjnego smalcu. Zaraz obok smarowidła z białej fasoli, które swego czasu także gościło na naszym blogu. Bardzo lubię tego typu rozwiązania, które na zwykłą, czasem nudną kanapkę, rzucają nowe światło ;) Cebula po obróbce termicznej łagodnieje, przez co pasta nie przytłacza nas swoim smakiem. Oczywiście pozostaje on wyraźnie cebulowy, ale jednak w subtelniejszej odsłonie ;) Ważny jest też tu dodatek jabłka, który wprowadza jakże potrzebną równowagę. Podsumowując, jestem bardzo zadowolona z efektu :)



Składniki:

  • 3 większe cebule
  • 2 średnie kwaśne jabłka
  • 1 płaska łyżeczka cukru brązowego
  • sól 
  • pieprz
  • olej (opcjonalnie masło)

Wykonanie:

  • Jedną cebulę obrać i drobno posiekać w kostkę. Podsmażyć na oleju na lekko brązowy kolor (nie spalić).
  • Podsmażoną cebulę odsączyć z tłuszczu, np. na ręczniku papierowym.
  • Pozostałe cebule obrać i posiekać w kostkę. 
  • Jabłka obrać i pokroić w kostkę.
  • Na oleju (ewentualnie maśle) podsmażać przez kilka minut cebulę. Następnie dodać jabłka oraz cukier i dusić na małym ogniu do miękkości składników.
  • Cebulę i jabłka zmiksować blenderem na gładką masę, dodać podsmażoną na ciemniejszy kolor cebulę. Doprawić solą i pieprzem.
  • Wymieszać i schłodzić.

1 komentarz:

  1. Ale świetny przepis! Bardzo lubię podsmażoną cebulę, więc muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń