poniedziałek, 6 marca 2017

Ryba pieczona w płatkach owsianych.

łosoś w płatkach owsianych z whisky
Kuchnia szkocka może nie wszystkim kojarzy się z rybami i owocami morza, ale uwierzcie mi - bezwzględnie powinna! Gdybyście mieli okazję spróbować kiedyś morskich specjałów w jakimś portowym szkockim barze, to nie wahajcie się ani chwili! Wybierzcie coś najprostszego i najświeższego - to będzie najlepsze. Ja w ten sposób zakochałem się w ostrygach z lodu, a ponieważ trudno mi skonsumować to uczucie w polskich warunkach, to sięgnąłem dzisiaj po bardzo prosty, podstawowy i wdzięczny przy tym przepis na rybę. Zarówno łosoś, jak i pstrąg są szkockimi skarbami i świetnie sprawdzą się w tym daniu.
PS Marzenie udało się jakoś natknąć w polskim sklepie na łupacza (!) i być może można z tego wysnuć wniosek, że za słabo szukam. Być może. ;)

Składniki:


  • filet z łososia, pstrąga łososiowego lub dużego pstrąga (około 500 g)
  • kilka łyżek mąki
  • 75 g roztopionego masła z solą morską
  • kilka łyżek płatków owsianych
  • 1 łyżka whisky
sos:
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy (angielska, Dijon)
  • 1 łyżeczka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól

Wykonanie:

  • Filet przepłukać i bardzo dokładnie wysuszyć papierowymi ręcznikami. Obtoczyć w mące, a następnie zanurzyć obie strony w roztopionym maśle. 
  • Przełożyć rybę na folię aluminiową umieszczoną w podłużnym naczyniu żaroodpornym. Posypać obficie płatkami owsianymi i skropić whisky.
  • Zawinąć brzegi foli przykrywając filet całkowicie i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. Piec około 25 minut - w zależności od grubości płata ryby skrócić lub wydłużyć ten czas.
  • Na 3 minuty przed końcem pieczenia odkryć rybę i położyć na niej kilka wiórków masła.
  • Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać i podać do ryby.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz