niedziela, 26 marca 2017

Trufle czekoladowe z orzechami.

trufle czekoladowe z rumem
Z tymi truflami jest trochę tak, jak z Maćka czekoladą różaną. W dalszym ciągu jest to tylko czekolada z dodatkiem orzechów, ale ciekawsza forma podania sprawia, że zyskuje na atrakcyjności. A jeśli zdecydujecie się na dodatkowy bonus w postaci alkoholu to zyska również na smaku ;) I idę o zakład, że jeśli na stole obok siebie postawić talerzyk z połamaną gorzką czekoladą oraz drugi z truflami, to w pierwszej kolejności znikną te drugie ;) W moim domu te czekoladowe kuleczki są hitem! Zatem, polecam :)



Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g śmietany kremówki 30%
  • 100 g posiekanych orzechów
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka rumu (można pominąć)
  • dekoracyjna posypka czekoladowa

Wykonanie:

  • Do rondelka wlać śmietankę, dodać połamaną czekoladę, masło oraz cukier. Podgrzewać na małym ogniu do momentu aż wszystkie składniki się rozpuszczą i utworzą jednolitą, gładką masę.
  • Na końcu dodać posiekane orzechy i alkohol. Wymieszać.
  • Masę czekoladową wystudzić i wstawić do lodówki na noc.
  • Łyżeczką nabierać porcję czekolady, w dłoniach formować kulkę i obtaczać w posypce czekoladowej. Co jakiś czas ręce opłukiwać w zimnej wodzie i dokładnie osuszać.
  • Gotowe trufle wkładać do dekoracyjnych papilotek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz