czwartek, 30 marca 2017

Ziemniaki z farszem cebulowo-tymiankowym.

ziemniaki zapiekane z cebulą
Ziemniaki z jakimkolwiek farszem zawsze są trafionym pomysłem. Tym razem przygotowałam nadzienie cebulowo-tymiankowe z racji obowiązującego hasła tygodnia. Podawałam z sosem czosnkowym, ale dla niektórych mogłaby to być zbyt duża kumulacja smaków ;) Spokojnie można go zastąpić innym, łagodniejszym wariantem. Danie bardzo  przypadło nam do gustu, podobnie jak przygotowywane jakiś czas temu przez Maćka ziemniaki z kremowym farszem. Zachęcam do eksperymentowania.






Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki
  • 250 g szalotek
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżki startego cheddara
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Wykonanie:

  • Ziemniaki umyć i ugotować ze skórką do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu wystudzić, przeciąć wzdłuż na pół i wydłubać miąższ, pozostawiając 5 mm ścianki.
  • Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz i podsmażać do miękkości, dodać tymianek, szczyptę soli i wymieszać.
  • Miąższ ziemniaków rozgnieść widelcem, dodać cebulę, cheddar, sól i pieprz i dokładnie wymieszać.
  • Masę włożyć do ziemniaczanych łódeczek.
  • Ziemniaki ułożyć na natłuszczonej blaszce i  zapiekać przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.
  • Podawać z ulubionym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz