piątek, 3 marca 2017

Szkocka zapiekanka warzywno-jajeczna.

zapiekanka z brokuła i kalafiora w masie jajecznej
Ta zapiekanka to bardzo proste, rustykalne danie, które smakuje wybornie i świetnie zaspokaja głód. Można powiedzieć, że jest rodzajem pieczonego omletu - wielkiego, grubego i pełnego soczystych warzyw. Dodatek cheddara i ostrej musztardy przydaje nieco charakteru łagodnym warzywom i idealnie równoważy smak dania, które zniknęło błyskawicznie i nawet nie pamiętam, czy zdążyło wylądować na talerzach. ;)

PS Na etapie produkcji zapiekanka ma najpiękniejsze na świecie biało-zielone barwy, a w trakcie pieczenia nabiera złotego koloru, co najpewniej symbolizuje mistrzowski puchar - zarówno dla szkockiego Celticu, jak i naszej gdańskiej Lechii. ;)

Składniki:


  • 1 brokuł (lub paczka mrożonego)                   
  • 1 mały kalafior (lub paczka mrożonego)
  • 1 por
  • 6 jajek
  • 150 ml słodkiej śmietanki
  • 180 g startego cheddara (lub innego ostrego sera)
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy (angielskiej lub Dijon)
  • sól i pieprz
  • masło

Wykonanie:

  • Kalafiora i brokuła podzielić na różyczki (mrożone - rozmrozić), pora pokroić na grubsze plasterki.  Warzywa obgotować 5-10 minut i odsączyć na sitku.
  • Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i umieścić w nim warzywa.
  • Wymieszać jajka ze śmietanką, musztardą, solą, pieprzem i większością sera. Zalać masą warzywa i posypać resztą sera.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec pod przykryciem około 1 godziny - sprawdzić patyczkiem, czy masa wewnątrz związała się dobrze i ewentualnie przedłużyć czas. Na ostatnie 10 minut zdjąć przykrycie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz