Brokuły w kokilkach.
Oto bardzo prosty (jak to u mnie) pomysł na śniadaniowe mini-zapiekanki. Wydaje mi się, że to dodatek bułki sprawia, iż myślę o nich w kontekście porannego posiłku. Prawdę powiedziawszy, można je przyrządzić kiedykolwiek. Naprawdę warto. Muszę się przyznać, że moje zapoznawały się z wnętrzem piekarnika cokolwiek za długo (5 minut?), ale to wina pani ankieterki telefonicznej. A może raczej mojego niskiego poziomu asertywności? Nie dajcie się zbić z tropu, kiedy wsadzacie coś do piekarnika. ;)
Składniki (na 4 kokilki):
Składniki (na 4 kokilki):
- 1 brokuł podzielony na różyczki
- 4 kromki bułki paryskiej
- 8 łyżek startego cheddara
- 3 jajka
- 200 ml śmietanki
- pieprz i sól
- masło
Wykonanie:
- Kokilki natłuścić grubo masłem. Wypełnić różyczkami brokuła wymieszanymi z cheddarem i pokrojoną w kostkę bułką.
- Śmietankę wymieszać dokładnie z jajkami, solą i pieprzem.
- Zalać masą jajeczną wnętrza kokilek i pozostawić na 10 minut.
- Zapiekać około 30-40 minut w temperaturze 170 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz