Fondue pieczarkowe w kokilkach.
Chciałbym z góry uprzedzić prawdziwych znawców tematu, którzy zawsze spieszą dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem, że wiem - nazwa "fondue" dla mojego kulinarnego eksperymentu jest nieco na wyrost. ;) Jakoś jednak nie przyszło mi do głowy żadne inne (zgrabne) określenie. W czasie poświątecznym (i posylwestrowym), kiedy lodówki i szafki wypełnione są jeszcze mnóstwem składników na niezrealizowane dania (przynajmniej u mnie), samoistnie pojawiają się w głowie (przynajmniej u mnie) pomysły, jak je wykorzystać. Tak, dziesiątki pomysłów, a wśród nich ten najlepszy: wrzucić do jednego naczynia i zobaczyć co się stanie. ;) Et voila - stało się coś, co mi bardzo zasmakowało. Taka jedna kokilka mieści w sobie naprawdę dużo smaku (i kalorii), ale również fajnej zabawy - wyjadanie zawartości we dwoje, za pomocą rwanej bagietki, jest tu jeszcze jednym najlepszym pomysłem.
PS Jestem niemal pewny, że opisując nasze nowe kokilkowe hasło, Marzena myślała o rzeczach słodkich. Miło jest snuć słodkie myśli, ale na początek musiałem zadziałać po swojemu. Teraz zaczynam myśleć o deserze! :)
Składniki (na kokilkę 10 cm):
PS Jestem niemal pewny, że opisując nasze nowe kokilkowe hasło, Marzena myślała o rzeczach słodkich. Miło jest snuć słodkie myśli, ale na początek musiałem zadziałać po swojemu. Teraz zaczynam myśleć o deserze! :)
Składniki (na kokilkę 10 cm):
- około 180 miękkiego sera pleśniowego (np. camembert, brie, munster - najlepiej mieszane)
- 8-10 mini-pieczarek
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżka białego wina
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- oliwa
- sól i pieprz
- bagietka
Wykonanie:
- Pieczarki pokroić w ćwiartki lub ósemki.
- Z sera usunąć skórkę i pokroić na kawałki.
- Czosnek pokroić na cieniutkie plasterki.
- Kokilkę natłuścić oliwą i wymieszać w niej pieczarki, ser i czosnek.
- Dodać wino, skropić obficie oliwą, oprószyć solą i pieprzem oraz posypać pietruszką.
- Zapiekać 25-30 minut w temperaturze 170 stopni.
- Podawać natychmiast wybierając masę bagietką (najlepiej w dwie osoby).
Komentarze
Prześlij komentarz