Lava cake. Czekoladowa lawa.

fondant czekoladowy,
Już bardziej czekoladowo być nie może ;) Lava cake to jeden z moich ulubionych deserów. Trudność w jego wykonaniu polega na tym, że należy trafić w punkt z czasem pieczenia. Tu decydują sekundy! Trzeba dobrze poznać swój piekarnik i próbować. Raz wychodzi lepiej, a raz gorzej. My cieszyliśmy się smakiem wprost z kokilek. Jednak najczęściej deser podawany jest ze świeżymi owocami, lodami lub oprószony cukrem pudrem. W każdej z odsłon smakuje wyśmienicie.


Składniki (na 2 kokilki):
  • 100 g gorzkiej czekolady (60-70%)
  • 50 g masła
  • cukier waniliowy (najlepiej z prawdziwą wanilią)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki
  • szczypta soli
  • masło do posmarowania kokilek
  • kakao do oprószenia kokilek

Wykonanie:
  • Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić.
  • Jajko roztrzepać z cukrem i solą.
  • Do masy jajecznej dodać mąkę i wymieszać.
  • Następnie dodać rozpuszczoną czekoladę i wymieszać.
  • Kokilki wysmarować masłem, oprószyć kakao (nadmiar strzepnąć).
  • Piekarnik nagrzać do 200°C.
  • Piec przez 7 minut z termoobiegiem. Bez termoobiegu o minutę dłużej.

PS. Przepis z małymi modyfikacjami pochodzi z tej strony. 

Komentarze