Lava cake. Czekoladowa lawa.
Już bardziej czekoladowo być nie może ;) Lava cake to jeden z moich ulubionych deserów. Trudność w jego wykonaniu polega na tym, że należy trafić w punkt z czasem pieczenia. Tu decydują sekundy! Trzeba dobrze poznać swój piekarnik i próbować. Raz wychodzi lepiej, a raz gorzej. My cieszyliśmy się smakiem wprost z kokilek. Jednak najczęściej deser podawany jest ze świeżymi owocami, lodami lub oprószony cukrem pudrem. W każdej z odsłon smakuje wyśmienicie.
Składniki (na 2 kokilki):
Składniki (na 2 kokilki):
- 100 g gorzkiej czekolady (60-70%)
- 50 g masła
- cukier waniliowy (najlepiej z prawdziwą wanilią)
- 3 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki
- szczypta soli
- masło do posmarowania kokilek
- kakao do oprószenia kokilek
Wykonanie:
- Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić.
- Jajko roztrzepać z cukrem i solą.
- Do masy jajecznej dodać mąkę i wymieszać.
- Następnie dodać rozpuszczoną czekoladę i wymieszać.
- Kokilki wysmarować masłem, oprószyć kakao (nadmiar strzepnąć).
- Piekarnik nagrzać do 200°C.
- Piec przez 7 minut z termoobiegiem. Bez termoobiegu o minutę dłużej.
PS. Przepis z małymi modyfikacjami pochodzi z tej strony.
Komentarze
Prześlij komentarz